środa, 24 sierpnia 2016

Proziaki

To ulubione placuszki mojego dzieciństwa. Pamiętam, że moja Babcia często piekła je w dużych ilościach na blasze starego pieca. My jako dzieci podbiegaliśmy i chwytaliśmy co bardziej wypieczone, takie gorące że aż parzyły ;) 
Sama teraz piekę te placuszki na suchej patelni i smakują wyśmienicie z masełkiem, białym serem, miodem lub konfiturą... albo równie dobrze bez żadnych dodatków ;)




1 szkl kefiru
jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sody
ok 500 g mąki pszennej




Do większej miski przelać kefir, dodać jajko, sól, sodę i cukier. Rozbełtać. Cały czas mieszając dodawać tyle mąki aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm i dużą szklanką wykrawać krążki. Proziaki piec na suchej patelni na niewielkim ogniu ok. 4 minuty z każdej strony.

19 komentarzy:

  1. Witam czy kefir można zastąpić jogurtem? ☺ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne, swoje są najlepsze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zdania, że moja babcia robiła najlepsze :) czasami dodawała suchy mak do ciasta, ale i tak spiszę sobie ten przepis i zrobię bo Twojej babci też na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda Babcia robi najlepsze obiadki, deserki i przysmaki dla wnucząt :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Przepis jest niesamowity! Naprawdę ujmujący :) uwielbiam, jak ludzie dzielą się smakami dzieciństwa, bo często są to bardzo oryginalne smaki :3

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj smakowicie mi to wygląda.....

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie się takich nie piekło....niestety :( wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proziaków w moim regionie nigdy nie było. Ale wyglądają tak smakowicie, że na pewno spróbuję je zrobić z Twojego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)