niedziela, 31 lipca 2016

Torcik z musem brzoskwiniowym

Kolejna moja propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Tym razem delikatna, rozpływająca się w ustach pianka śmietankowo-jogurtowa z orzeźwiającym brzoskwiniowym musem i błyszczącą taflą galaretki... mmmm :))))
Koniecznie wypróbujcie!





Pianka śmietankowa:
400 ml śmietanki 30%
400 ml jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny

Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Dodatkowo:
paczka okrągłych biszkoptów
1 galaretka brzoskwiniowa




W tortownicy (26cm)  wyłożyć warstwę biszkoptów.
Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować!).
Zimną śmietankę ubić na puch, dodać cukier puder, jogurt, i cały czas miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę. Masę delikatnie wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki do stężenia (ok pół godziny).

Brzoskwinie i 1/3 syropu zmiksować na gładki mus, zagotować. W gorącym musie brzoskwiniowym rozpuścić 2 galaretki. Ostudzić. Można przyspieszyć wkładając letni mus do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na warstwę śmietankową. Schłodzić.

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody. Zimną wylać na mus brzoskwiniowy.
Torcik odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.


19 komentarzy:

  1. Wspaniały torcik Asiu:) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne ciacho i wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super dziś go robię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne ☺. Zrobiłam z musem malinowym ponieważ miałam w domu akurat maliny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z musem malinowym też musi smakować nieziemsko :)

      Usuń
  5. przepraszam chcialam spytac czy musi byc jogurt grecki czy moze byc inny?

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda ładnie, a moze zostac sam mus bez warstwy galaretki? czy to potrzebne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście mozna bez wierzchniej galaretki ale ona nadaje ciastu taki piękny lustrzany połysk ;)

      Usuń
  7. Witam :) zainteresował mnie ten torcik i postanowiłam go zrobić :) i takie moje pytanie - mus brzoskwiniowy z 2 galaretkami wyszedł mi bardzo twardy, czy taka miała być jego konsystencja? Czy myślisz że z 1 galaretką wyjdzie mniej ,,zbity"? Oraz pytanie co do żelatyny była to taka do ,,galaret" czy np. taka typowa pod torciki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mus wyszedł taki w sam raz, nie był twardy, jak piszesz.
      Ja używam najzwyklejszej żelatyny takiej i do wytrawnych i do deserów.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)