środa, 31 sierpnia 2016

Paluchy drożdżowe z salami i serem

Wspaniała i pyszna przekąska dla małych i dużych smakoszy pizzy. Paluchy są lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Doskonale nadają się zarówno na kolację jak i na przekąskę na wycieczkę. Doskonałe na ciepło i zimno. Koniecznie wypróbujcie :)





Ciasto drożdżowe:
3 szkl mąki pszennej
op. drożdży instant
płaska łyżeczka cukru i soli
jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szkl ciepłego mleka

Nadzienie:
6 plastrów żółtego sera
9 plastrów kiełbasy salami
oregano
3-4 łyżki sosu pomidorowego

3 łyżki mleka do posmarowania




Ciasto: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, jajko i oliwę, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować sosem i na jednej połówce ciasta ułożyć plasterki sera i salami. Posypać oregano, przykryć pustą częścią ciasta.
Ciasto pociąć na długie i cienkie pasy, skręcić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Paluchy posmarować mlekiem, posypać oregano.
Piec ok 20 minut w 180 stopniach.





7 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)