Bardzo zdrowa przekąska dla miłośników masła orzechowego i czekolady. Bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po jeden lub nawet dwa kawałki tego smakołyku.
Doskonale nadaje się na podwieczorek, do szkoły lub pracy.
1/2 szkl masła orzechowego
1/3 szkl oleju kokosowego
1/2 szkl miodu
3 łyżki kakao
100g (4 szkl) ekspandowanego żyta i brązowego ryżu +jabłko Cenos
1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
W większej misce wymieszać masło orzechowe, olej i miód. Włożyć do mikrofali nastawionej na średnią moc na ok 20-30 sekund. Wymieszać. Powtórzyć 1-2 razy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Dodać kakao, wymieszać. Wsypać preparowane zboża i posiekaną czekoladę, wymieszać i przełożyć do foremki (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć i wyrównać wierzch. Odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Pokroić w równej wielkości batoniki. Można polać czekoladą ale i bez niej batony są bardzo słodkie ;)
Rady: Ekspandowane żyto i brązowy ryż + jabłko można zastąpić zwykłym ryżem ekspandowanym.
Batoniki należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Z czasów dzieciństwa pamiętam szyszki z dmuchanego ryżu - te batony wyglądają całkiem podobnie!
OdpowiedzUsuńI również są tak samo pyszne :)
UsuńBardzo fajny pomysł na batoniki. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam,musza byc przepyszne
OdpowiedzUsuńDziękuję, są pyszne :)
UsuńPAMIĘTAM, ŻE W DZIECIŃSTWIE JADŁAM PODOBNE BATONIKI W KSZTAŁCIE SZYSZEK.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście smak jest podobny :)
UsuńAsiu!
OdpowiedzUsuńPozwolisz, że przepis podrzucę córce, uwielbia takie domowe słodycz)
Oczywiście, że pozwolę ;))))
UsuńSięgam z wyrzutami sumienia po dzisiejszej porannej siłowni, ale takim smakociom się nie odmawia!
OdpowiedzUsuń