wtorek, 20 lutego 2018

Zdrowe batony z masłem orzechowym i preparowanymi zbożami

Bardzo zdrowa przekąska dla miłośników masła orzechowego i czekolady. Bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po jeden lub nawet dwa kawałki tego smakołyku.
Doskonale nadaje się na podwieczorek, do szkoły lub pracy. 



1/2 szkl masła orzechowego
1/3 szkl oleju kokosowego
1/2 szkl miodu
3 łyżki kakao
100g (4 szkl) ekspandowanego żyta i brązowego ryżu +jabłko Cenos
1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady



W większej misce wymieszać masło orzechowe, olej i miód. Włożyć do mikrofali nastawionej na średnią moc na ok 20-30 sekund. Wymieszać. Powtórzyć 1-2 razy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Dodać kakao, wymieszać. Wsypać preparowane zboża i posiekaną czekoladę, wymieszać i przełożyć do foremki (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć i wyrównać wierzch. Odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Pokroić w równej wielkości batoniki. Można polać czekoladą ale i bez niej batony są bardzo słodkie ;)

Rady: Ekspandowane żyto i brązowy ryż + jabłko można zastąpić zwykłym ryżem ekspandowanym.
           Batoniki należy przechowywać w chłodnym miejscu.

10 komentarzy:

  1. Z czasów dzieciństwa pamiętam szyszki z dmuchanego ryżu - te batony wyglądają całkiem podobnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na batoniki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. PAMIĘTAM, ŻE W DZIECIŃSTWIE JADŁAM PODOBNE BATONIKI W KSZTAŁCIE SZYSZEK.

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu!
    Pozwolisz, że przepis podrzucę córce, uwielbia takie domowe słodycz)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)