Do szarlotki chyba nikogo namawiać nie trzeba. Aby wyglądała bardziej "walentynkowo" z części ciasta wykroiłam serduszka i poukładałam na jabłkach. Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smakuje wyśmienicie z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany. Upieczcie taką ukochanej osobie, na pewno będzie zachwycona. I wiadomo- przez żołądek do serca :)
Do wypieku szarlotki użyłam mąki krupczatki od Młynomag. Jest ona najlepsza do wypieku kruchych ciast i ciasteczek. Polecam!
Ciasto kruche:
2 czubate szkl mąki krupczatki Młynomag
250 g margaryny
1/2 szkl cukru trzcinowego
jajko
szczypta soli
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek np. szara reneta
2 łyżki soku z cytryny
cynamon i cukier trzcinowy do smaku
2 łyżki kaszy manny
Ciasto kruche: Mąkę posiekać z zimną margaryną. Dodać cukier, sól i jajko, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Masa jabłkowa: W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w półplasterki, przełożyć do garnka. Skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Chwilę smażyć ale nie za długo aby jabłka się nie rozpadły.
2/3 ciasta wylepić na posmarowany tłuszczem spód i boki tortownicy (24cm). Nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć ciasto i posypać kaszą manną, wyłożyć przestudzone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykroić serduszka. Poukładać je na jabłkach. Piec jeszcze ok 30 minut do zarumienienia. Posypać cukrem pudrem i cukierkowymi serduszkami.
Aż mi ślinka cieknie... Zrobię na pewno...może nawet jeszcze dzisiaj, pozdrawiam i dziękuję za serduszkowy pomysł :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podsunęłam Ci pomysł :)
UsuńJak pięknie się prezentuje. Urocze serduszka. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńPrześliczna!
OdpowiedzUsuńPrawdziwie walentynkowa!
:)
Dziękuję za udział w akcji walentynkowej na Mikserze!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl