Odkąd dostałam tyle rodzajów mąki od Młynomag postanowiłam, że będę piekła chlebki. Tym razem na stronie "Grunt to przepis" znalazłam fajny przepis na chlebek z błyszczącą skórką. Ja zwiększyłam ilość składników i dodatkowo posypałam go siemieniem lnianym. Chlebuś wyszedł pyszny, chrupiący a w środku delikatny i mięciutki. Polecam :)
Siemię lniane warto dodawać do pieczywa z tego względu, iż posiada niezwykłe wartości odżywcze a także lecznicze. Działa zbawiennie zwłaszcza na przewód pokarmowy.
Zaczyn:
40g drożdży
150ml ciepłego mleka
łyżka cukru
łyżka mąki tortowej Młynomag
Ciasto:
600g mąki tortowej Młynomag
100g mąki Graham Młynomag
łyżka soli
300ml ciepłej wody
Pomada:
100ml wody
łyżka mąki
szczypta soli
siemię lniane do posypania
Zaczyn: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić przykryte ściereczką na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
Do zaczynu dodać składniki ciasta: oba rodzaje mąki, sól i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać ok 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i ponownie zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na dużej blaszce piekarnikowej (chleb sporo urośnie), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Składniki na pomadę wymieszać i zagotować, powstanie gęsta papka. Gorącą posmarować wyrośnięty bochen chleba. Chleb naciąć dość głęboko w kilku miejscach w poprzek.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni (grzanie góra-dół), wstawić chleb na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Hmm.. pierwszy raz widzę "pomadę" i podoba mi się efekt błyszczącej skórki ;) a chleby z siemieniem po prostu kocham! :D
OdpowiedzUsuńJa też lubię wszelkie ziarna ;)
UsuńPrzepis oczywiście wykorzystam, bo chlebek wygląda pięknie a my jesteśmy wielbicielami domowego pieczywa. Dzięki:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń