Jeśli zastanawiacie się co ugotować na obiad proponuję Wam to pyszne i smaczne danie. Wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne produkty i .... cierpliwość. Golonka, choć bardzo prosta, wymaga jednak trochę czasu ;) Jeśli chcecie, możecie podać ją z gotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem.
1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie)
2 kg kapusty kiszonej
2 marchewki
sól peklowa ok 3 łyżeczki
pieprz
łyżeczka
op. przyprawy do bigosu
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem aby pozbyć się włosków. Natrzeć solą peklową i pieprzem, odstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień przełożyć do dużego garnka i zalać wodą, gotować 1 godzinę.
Kapustę, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić i jeśli kapusta nadal jest bardzo kwaśna to czynność powtórzyć. Golonkę po godzinie gotowania przełożyć do garnka z kapustą, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę do bigosu oraz startą na grubej tarce marchewkę. Dolać tyle wody z gotowania golonki aby otrzymać pożądaną gęstość. Całość gotować do czasu aż mięso zacznie odchodzić łatwo od kości, u mnie ok 2 godziny. W razie konieczności doprawić do smaku.
Mięso oddzielić od kości, podawać z kapustą.
Pycha! u mnie dziś goloneczka gotowana też ;)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńMmmm... może być super!!!
OdpowiedzUsuńJest super :)
Usuń