sobota, 13 lutego 2016

Naleśniki pszenno-żytnie

Moja córeczka bardzo lubi naleśniki, zwłaszcza na słodko. Tym razem usmażyłam mieszane, pszenno-żytnie. Wyszły wyśmienite! My zjadłyśmy je z serkiem homogenizowanym i dżemem porzeczkowym. Palce lizać!
Zwykle przygotowuję je jako drugie danie ale świetnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek.

Do naleśników użyłam mąki od Młynomag.




1 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag
1/2 szkl mąki razowej żytniej Młynomag
1,5 szkl mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
łyżeczka cukru
szczypta proszku do pieczenia




Jajka wbić do miski, dodać mleko, olej, obie mąki oraz cukier i proszek do pieczenia. Wszystko krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Patelnię teflonową dobrze rozgrzać, wlać odrobinkę oleju, rozprowadzić na patelni ciasto i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.

Ponieważ ciasto zawiera już olej, kolejne naleśniki nie będą wymagały natłuszczania patelni.



8 komentarzy:

  1. Naleśniki to specjalność mojego małżonka i przyznam, że robi je naprawdę dobrze... Pszenno-żytnich jeszcze nie robił, ale może warto podsunąć mu ten pomysł. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze mieć kogoś kto nam przygotuje coś pysznego ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie mąki razowej. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)