Moja córeczka bardzo lubi naleśniki, zwłaszcza na słodko. Tym razem usmażyłam mieszane, pszenno-żytnie. Wyszły wyśmienite! My zjadłyśmy je z serkiem homogenizowanym i dżemem porzeczkowym. Palce lizać!
Zwykle przygotowuję je jako drugie danie ale świetnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek.
Do naleśników użyłam mąki od Młynomag.
1 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag
1/2 szkl mąki razowej żytniej Młynomag
1,5 szkl mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
łyżeczka cukru
szczypta proszku do pieczenia
Jajka wbić do miski, dodać mleko, olej, obie mąki oraz cukier i proszek do pieczenia. Wszystko krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Patelnię teflonową dobrze rozgrzać, wlać odrobinkę oleju, rozprowadzić na patelni ciasto i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.
Ponieważ ciasto zawiera już olej, kolejne naleśniki nie będą wymagały natłuszczania patelni.
Pyszne , u mnie były wczoraj :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle zjadłabym, pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńNaleśniki to specjalność mojego małżonka i przyznam, że robi je naprawdę dobrze... Pszenno-żytnich jeszcze nie robił, ale może warto podsunąć mu ten pomysł. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDobrze mieć kogoś kto nam przygotuje coś pysznego ;) Pozdrawiam :)
UsuńBardzo fajny pomysł na wykorzystanie mąki razowej. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń