Ciasto jest niezwykle puszyste, po prostu pyszne. Podwójna warstwa masy krówkowej sprawia, że jest nieco słodsze i bardziej wilgotne. Moja rodzina je uwielbia więc nie mogło go zabraknąć na imieninach mojej mamy :)
Do wypieku ciasta użyłam mąki pszennej luksusowej typ 550 od Młynomag.
Ciasto podałam na porcelanie "Jesień" Bogucice.
2 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag
5 jajek
1 1/4szkl cukru
2/3 szkl oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao (można pominąć)
4 duże jabłka
szkl grubo posiekanych orzechów włoskich
puszka masy krówkowej
3 kwadratowe wafle
Jajka ubić z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać resztę składników ciasta.
Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Orzechy i jabłka wymieszać z ciastem. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
Wafle dociąć w ten sposób aby pasowały do wielkości ciasta, posmarować grubo masą krówkową i docisnąć do ciasta z obu stron. Ciasto najlepiej jest obciążyć na kilka godzin aby wafel się nie wygiął.
Inny nietradycyjny jabłecznik, ale musi być bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńJest pyszny ;)
UsuńBardzo interesujący pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń