poniedziałek, 8 lutego 2016

Jabłecznik z karmelem

Ciasto jest niezwykle puszyste, po prostu pyszne. Podwójna warstwa masy krówkowej sprawia, że jest nieco słodsze i bardziej wilgotne. Moja rodzina je uwielbia więc nie mogło go zabraknąć na imieninach mojej mamy :)

Do wypieku ciasta użyłam mąki pszennej luksusowej typ 550 od Młynomag
Ciasto podałam na porcelanie "Jesień" Bogucice.





2 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag
5 jajek
1 1/4szkl cukru
2/3 szkl oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao (można pominąć)


4 duże jabłka
szkl grubo posiekanych orzechów włoskich


puszka masy krówkowej
3 kwadratowe wafle




Jajka ubić z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać resztę składników ciasta.
Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Orzechy i jabłka wymieszać z ciastem. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
Wafle dociąć w ten sposób aby pasowały do wielkości ciasta, posmarować grubo masą krówkową i docisnąć do ciasta z obu stron. Ciasto najlepiej jest obciążyć na kilka godzin aby wafel się nie wygiął.




4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)