Chyba nie trzeba go zachwalać... jego smak znają chyba wszyscy :) Najbardziej smakuje mi taki grubo skrojony, nierówny. Wtedy wiem, że jem domowej roboty, najlepszy z najlepszych, makaron.
Ja uwielbiam go z gorącym, domowym rosołem lub gotowany na mleku. Moja babcia często mnie rozpieszczała taką zupą a jej pyszny makaron nie miał sobie równych ;)
Do zrobienia makaronu użyłam mąki pszennej luksusowej Młynomag typ 550. Polecam Wam tę mąkę ponieważ jest bardzo delikatna, najlepsza jaką do tej pory używałam.
2 jajka
łyżka miękkiej margaryny lub oleju
szczypta soli
ok 300 g mąki pszennej luksusowej Młynomag
Do miski przesiewam szklankę mąki, robię dołeczek, wbijam jajka i dodaję margarynę i sól. Mieszam ostrzem noża i dosypuję jeszcze tyle mąki aby uzyskać elastyczne, ale bardziej twarde niż na pierogi, ciasto. Ciasto dokładnie zagniatam i wałkuję na bardzo cienki placek, podsypując go mąką. Rozwałkowane ciasto odstawiam na ok pół godziny aby podeschło. Następnie oprószam go delikatnie mąką i zwijam w ciasny rulon i skośnie kroję nożem, rozsypując je na oprószoną mąką stolnicę.
Ciasto można pokroić w długie pasy i kroić na cienkie paseczki. Otrzymamy wtedy makaron równej długości.
Oczywiście każdy zrobi wg własnych upodobań i wg tego do jakiego dania go użyje ;)
Makaron domowy można ugotować od razu lub rozsypać na czystej ściereczce lub papierze do pieczenia i zostawić do wyschnięcia. W papierowym, przewiewnym opakowaniu można go przechowywać ok 2-3 dni, dłużej nie próbowałam ;)
Oj tak, nie trzeba go zachwalać... Osobiście uwielbiam, ale nie często robię :( Serdeczności przesyłam :)
OdpowiedzUsuńU nas też nieczęsto choć warto byłoby go częściej robić ;)
UsuńDomowy makaron to prawdziwy rarytas, smakuje wybornie
OdpowiedzUsuńTaki najlepszy :)
UsuńNajlepszy na świecie i nie do zastąpienia nawet najlepszą marką. Rosół z domowym makaronem - to rozkosz i prawdziwa uczta:)
OdpowiedzUsuń100% racji :)))
Usuń