To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Moja mama piekła je na wyjątkowe okazje jak święta czy urodziny zamiast tradycyjnego tortu. Przepis trochę zmodyfikowałam dodając warstwę herbatników (podobnie jak na blogu Zjem to!) oraz trochę nutelli do masy ;) Ciasto jest pyszne, idealne z herbatką, u mnie podanej w filiżance "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice.
Do ciasta użyłam czekolad Terravita 70% cacao.
Biszkopt kakaowy:
10 jaj
10 łyżek cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki kakao
Masa:
1l mleka
500g miękkiego masła
7 łyżek cukru
2 budynie waniliowe z cukrem
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
3 żółtka
Dodatkowo:
1,5 posiekanej gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao z crunchy i owocami
1/2 szkl siekanych orzechów włoskich
puszka brzoskwiń
ok 30 kakaowych herbatników
2 łyżki kakao
2 łyżki nutelli
Polewa:
2 tabl gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao
1/2 tabl białej czekolady
6 łyżek śmietanki 30%
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i c.waniliowy, nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Biszkopt wylać do formy (25x38cm) wyłożonej papierem do pieczenia. piec ok pół godziny w 180st. Ostudzić, przekroić na 2 części. Każdy blat naponczować syropem z brzoskwiń.
Masa: Szklankę mleka, żółtka, budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlać zmiksowane jajka, ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, następnie cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu.
Masa kakaowa: masę budyniową podzielić na pół. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki nutelli, zmiksować. Dodać posiekana czekoladę i orzechy, wymieszać.
Masa z brzoskwiniami: brzoskwinie dokładnie odsączyć z zalewy, pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z drugą częścią masy.
Polewa: Czekolady połamać i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Gorzką z 4 a białą z 2 łyżkami śmietanki.
Układać warstwy: biszkopt, masa kakaowa, biszkopt, masa brzoskwiniowa, herbatniki, polewa ciemna i jasna. Ciasto schłodzić.
Smacznie :)!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie wygląda! Z powodzeniem może zastąpić tort - ja nawet wolę takie ciasta zamiast tortu :)
OdpowiedzUsuńDla większej liczby gości lepiej sprawdzają się takie ciasta tortowe :) Pozdrawiam!
UsuńPycha! zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuń:))
UsuńZnam te ciasto i bardzo lubię, wygląda pięknie w przekroju :).
OdpowiedzUsuńTo ciasto ma chyba wielu wielbicieli ;)))
UsuńPamietam to ciasto z dziecinstwa a mozna oryginalny przepis :) prosze bardzo
OdpowiedzUsuńW przepisie jest napisane co zmieniłam, wystarczy pominąć herbatniki i nutellę ;)
UsuńZAMIAST MASŁA MOŻE BYŚ PALMA ?
OdpowiedzUsuńMoże być ale proponuje jednak użyć masła bo masa nie będzie już taka smaczna....
UsuńBudyń śmietankowy do biszkoptu?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń