Przepis znalazłam na jednej w włoskich stron kulinarnych. Ciastka wychodzą przepyszne, pachnące wanilią. Najlepiej smakują gdy są jeszcze lekko ciepłe, mają lekko chrupiącą skórkę i delikatny środek. Na pewno jeszcze nieraz je upiekę bo są łatwe, szybkie i idealne do kawki a składniki zawsze mam dostępne w kuchni.
4 jajka
120 g cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
200g rozpuszczonego masła
420g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 jabłka
cukier puder do posypania
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą jasną masę. Cały czas miksując dodawać na przemian masło, mąkę z proszkiem a na końcu ekstrakt waniliowy. Ciasto będzie dosyć gęste. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z ciastem. Łyżką nakładać w większych odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.
Z tego przepisu wyszło mi 25 dużych ciastek.
Chętnie zjadła bym kilka ciasteczek.
OdpowiedzUsuńWyglądają na puszyste i mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńAleż ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńSuper waniliowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę przygotować, wyglądają bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają bardzo apetycznie🍪😊
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam😀💛
mega apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuń