wtorek, 1 lutego 2022

Włoskie waniliowe ciastka z jabłkami

 Przepis znalazłam na jednej w włoskich stron kulinarnych. Ciastka wychodzą przepyszne, pachnące wanilią. Najlepiej smakują gdy są jeszcze lekko ciepłe, mają lekko chrupiącą skórkę i delikatny środek. Na pewno jeszcze nieraz je upiekę bo są łatwe, szybkie i idealne do kawki a składniki zawsze mam dostępne w kuchni.




4 jajka

120 g cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

200g rozpuszczonego masła

420g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


2-3 jabłka

cukier puder do posypania




Jajka zmiksować z cukrem na puszystą jasną masę. Cały czas miksując dodawać na przemian masło, mąkę z proszkiem a na końcu ekstrakt waniliowy. Ciasto będzie dosyć gęste. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z ciastem. Łyżką nakładać w większych odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.

Z tego przepisu wyszło mi 25 dużych ciastek.



7 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)