poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Drożdżówka

Od jakiegoś czasu chodziła za mną drożdżówka, koniecznie z kruszonką. Kiedy więc wróciłam w sobotę z pracy postanowiłam zrobić taką na kolację. Jeszcze cieplutką drożdżówką zajadaliśmy się z pyszną marmoladką deserową Jamaru. Wiśniowy smak marmolady doskonale uzupełniał maślany smak domowej drożdżówki. Mojej córce tak ona smakuje, że najchętniej wyjada ją łyżeczką prosto ze słoika. Polecam. Takie proste a takie smaczne ;)


Ciasto drożdżowe:
1 szkl mleka
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
50 dag mąki
szczypta soli
70g masła
1 jajko

Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 c. waniliowy 16g
1 łyżka stopionego masła

żłótko do posmarowania
marmoladka deserowa Jamar


Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 2 części. Uformować 2 chlebki i włożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.
Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach aby powstały grudki.
Piec ok 35 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Ostudzić.








6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dorotko :) jednak nie ma to jak domowe wypieki. Ostatnio miałam bardzo mało czasu ze względu na pracę i choroby w rodzinie ale teraz już sobie odbiję ;) Ida Święta to poszaleję w kuchni ;)

      Usuń
  2. uwielbiam drożdżówki:) wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale wygląda, smakuje za pewne też :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję pięknie :) Kto chętny niech się częstuje :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)