250g makaronu spaghetti Omnomnom
puszka krojonych pomidorów bez skórki
30 dag mielonego mięsa z szynki
mała cebulka
małe jajko
1-2 łyżki bułki tartej
czosnek granulowany Kamis
papryka słodka Kamis
przyprawa do pomidorów Kamis
oliwa
sól
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki
Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy: czosnek granulowany i paprykę, sól, pieprz. Dokładnie wyrobić i ulepić małe kulki. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięsne kulki. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną cebulkę, wlać pomidory, przyprawić przyprawą do pomidorów, solą i pieprzem. Dusić ok 5 minut, dodać mięsne kuleczki i dusić kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotować makaron spaghetti Omnomnom z dodatkiem oliwy i odrobiny soli. odcedzić. Makaron wyłożyć na talerz, na środek wylać sos pomidorowy z kuleczkami mięsnymi. Danie posypać natką.
Gorący, odcedzony makaron można od razu przełożyć do rondla z sosem i wymieszać. Ja jednak wolę taką wersję ;)
Przepis dodaję do akcji Durszlaka:
takie spaghetti lubię:)
OdpowiedzUsuńJoasiu, jak zwykle smacznie i elegancko :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam Panie :)
OdpowiedzUsuń