sobota, 1 maja 2021

Biszkopt z masą jogurtową i malinami

Pyszne, lekkie ciacho do kawy. Można w nim użyć różnych owoców, czy to świeżych czy mrożonych. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające a więc super sprawdzi się jako deser w cieplejsze dni.




Biszkopt:

2 jajka

1/2 szkl cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

1/4 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Masa jogurtowa:

800 ml jogurtu naturalnego

2 galaretki przezroczyste

1-2 łyżki cukru pudru


ok 300 g malin

2 galaretki malinowe




Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Foremkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, usunąć papier do pieczenia. Biszkopt przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową.

Masa jogurtowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. Tężejące zmiksować z jogurtem, ewentualnie dodając cukier puder do smaku. Tężejącą masę wylać na biszkopt. Powtykać maliny.

Galaretki malinowe przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć, zalać maliny. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze zastygło.

11 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)