sobota, 12 kwietnia 2014

Babka mięsna z żurawiną

Lubicie babki? Tym razem propozycja dla tych, którzy deserów najbardziej lubią... mięso ;) Babka mięsna smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeśli taką przygotujecie na świąteczny stół, na pewno zachwycicie nią swoich gości i rodzinę. Nie tylko ładnie wygląda ale i świetnie smakuje.
Babka spodobała się również Redakcji Przyślij Przepis i znalazła się w aktualnym wydaniu Kulinarnych Hitów, które możecie jeszcze nabyć w kioskach :) Polecam!



0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
20 dag wątróbki drobiowej
kajzerka
cebula
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek
papryka słodka i ostra
1/2 szkl bułki tartej
2 garści żurawiny suszonej
masło+bułka tarta do wysmarowania formy



Wątróbkę opłukać i oczyścić, następnie zmielić lub bardzo drobno posiekać. Dodać do mięsa. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju i przestudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozdrobnić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski, doprawić do smaku i dokładnie wyrobić ręką.

Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę mięsną. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Fajna ta Twoja wytrawna babka:) Zapraszam na konkurs u mnie na blogu:) http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)