Bardzo szybkie i nieskomplikowane ciasto bez pieczenia dla zabieganych. Słonecznikowiec jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach a uprażony słonecznik przyjemnie chrupie z każdym kęsem.
ok 200 g jasnych herbatników
Masa kajmakowa:
200 g miękkiego masła
puszka masy kajmakowej (500g)
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 szkl słonecznika łuskanego
łyżka oleju
Słonecznik uprażyć na oleju na złoty kolor, ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać masę kajmakową. Do masy wmieszać 1/3 szklanki uprażonego słonecznika.
Zimną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Można dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody.
Dno foremki (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników. Rozsmarować masę kajmakową i ułożyć na niej kolejną warstwę ciastek. Na herbatniki wyłożyć ubitą śmietankę i posypać słonecznikiem. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
co tu dużo pisać pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
Usuńwoow przecudnie wygląds
OdpowiedzUsuńDzięki Iza 😊
UsuńAsiu cudowne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPysiota
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWłaśnie chłodzi się.
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńPyszotnie wygląda. Na pewno poezja w smaku. Pozdrawiamy:))
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńPyszności, masy i chrupiąca wkładka bardzo przypadły do mojego gustu ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się 😊
Usuńczym można zastąpić masę kajmakową? nie że nie lubię tylko nie mogę bo mam dziwnie na gardle i posmak w ustach..
OdpowiedzUsuńZawsze można ją zastąpić np. Masą budyniową ale to już nie będzie to samo ;)
UsuńApetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńMasa krowkowa może być ?
OdpowiedzUsuńWg mnie to jest to samo co masa kajmakowa 😉
Usuń