piątek, 4 października 2019

Słonecznikowiec na herbatnikach

Bardzo szybkie i nieskomplikowane ciasto bez pieczenia dla zabieganych. Słonecznikowiec jest  niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach a uprażony słonecznik przyjemnie chrupie z każdym kęsem.



ok 200 g jasnych herbatników

Masa kajmakowa:
200 g miękkiego masła
puszka masy kajmakowej (500g)

Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru

1 szkl słonecznika łuskanego
łyżka oleju



Słonecznik uprażyć na oleju  na złoty kolor, ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać masę kajmakową. Do masy wmieszać 1/3 szklanki uprażonego słonecznika.

Zimną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Można dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody.

Dno foremki (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników. Rozsmarować masę kajmakową i ułożyć na niej kolejną warstwę ciastek. Na herbatniki wyłożyć ubitą śmietankę i posypać słonecznikiem. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.


20 komentarzy:

  1. Pyszotnie wygląda. Na pewno poezja w smaku. Pozdrawiamy:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, masy i chrupiąca wkładka bardzo przypadły do mojego gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czym można zastąpić masę kajmakową? nie że nie lubię tylko nie mogę bo mam dziwnie na gardle i posmak w ustach..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można ją zastąpić np. Masą budyniową ale to już nie będzie to samo ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)