czwartek, 18 października 2018

Sernik orzechowo-kajmakowy

Delikatny i kremowy, mocno kajmakowy z chrupiącymi orzechami... Po prostu doskonały.
Ja do sernika użyłam orzechów pekan ale równie dobrze mogą to być orzechy włoskie, laskowe czy ziemne. Gwarantuję, że nikt się mu nie oprze :)



Spód:
210 g ciasteczek owsianych lub herbatników
1/2 szkl drobno posiekanych orzechów
70g masła

Sernik:
1kg sera na serniki z wiaderka
1/2 szkl cukru
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
łyżeczka ekstraktu waniliowego 
puszka masy kajmakowej

orzechy do dekoracji np. pekan



Spód: ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek, dodać orzechy i wymieszać. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i wyrównać powierzchnię dociskając np. dnem szklanki. Spód schłodzić.

Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Nagrzać piekarnik do 160 stopni.

Sernik: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser, jajka, mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i połowę masy kajmakowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na schłodzony spód. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach a następnie schłodzić przynajmniej kilka godzin w lodówce. 
Schłodzony sernik posmarować pozostałą masą kajmakową i udekorować orzechami.



20 komentarzy:

  1. ja na pewno bym mu się nie oparła, zwłaszcza teraz przy porannej kawce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik wygląda bardzo apetycznie a takiego z orzechami to jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny serniczek :) ja też planuję na weekend sernik kajmakowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam w weekend bardzo podobny i nawet mam już przygotowany do publikacji, ale dzisiaj wygrało mięso, a sernik jutro :) U mnie spód jest korzenny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu z korzennym spodem taki sernik też jest rewelacyjny :)

      Usuń
  5. Sernik wygląda bardzo smacznie. Wydaje się też być łatwy w przygotowaniu. Mam tylko pytanie po co wstawiamy do piekarnika naczynie z wodą? Ma to jakiś wpływ na smak ciasta? Pytam, bo pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parująca woda powoduje, że sernik ma kremową konzytencję i sernik nie pęka podczas pieczenia ;)

      Usuń
  6. Ostatnio też taki robiłam, jak dla mnie pyszny :) Twój prezentuje się równie smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, na pewno był przepyszny bo na jego widok to aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Boskie ciasto ! Jak zwykle super wykonanie Asiu:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)