niedziela, 2 maja 2021

Deserki Malinowa Chmurka

Pięknie wyglądają i wspaniale smakują :) Deserki można przygotować w pucharkach lub słoiczkach i zabrać na piknik. Możecie użyć świeżych lub mrożonych malin ale także innych owoców jagodowych. Jestem pewna, że zachwycą smakiem każdego łasucha ;)




kilkanaście maślanych herbatników

500 ml śmietanki 30%

łyżka cukru pudru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

galaretka malinowa

300 g malin

6 łyżek płatków migdałów

ok 30 małych bezików



Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, ostudzić.

Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Do zimnej dodać maliny (mogą być mrożone) i poczekać aż zacznie tężeć.

Schłodzoną śmietankę ubić na puch z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Herbatniki dokładnie rozdrobnić.

W sześciu pucharkach układać warstwami herbatniki, zalać tężejącą galaretką z malinami i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć ubitą śmietankę, bezy i posypać płatkami migdałów. 

Deserki można przygotować dzień wcześniej ale bezy układamy bezpośrednio przed podaniem aby nie namiękły od śmietanki.

7 komentarzy:

  1. Zawsze podobają mi się desery w szklance, a Ty fajnie przekształciłaś przepis na pyszne ciasto w pyszny deser. Brawo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Monia 😊 już dawno za mną chodził ten deser 😉

      Usuń
  2. Jak przepysznie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. looks lovely & yummy. i wanna give it a try
    hd lace

    OdpowiedzUsuń
  4. Super deser i jak pięknie wyglada��

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)