wtorek, 30 października 2018

Chlebek dyniowy z makiem

Chlebek ma przepiękny żółty kolor. Jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Smakuje ze słodkimi i pikantnymi dodatkami.




2,5 szkl mąki pszennej
łyżeczka soli
  łyżka cukru
op. drożdży instant (7g)
1/2 szkl ciepłego mleka
2 łyżki stopionego masła
łyżka maku do posypania



Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać makiem.
Chlebek piec ok 30 minut do zarumienienia.

13 komentarzy:

  1. dyniowe wypieki mają taki cudny kolor :) zresztą nie tylko wypieki, ostatnio robiłam kopytka z dodatkiem dyni i też były takie słoneczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Ale genialnie wygląda! Ten kolor wprost zachęca do jedzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności...Smacznego...!!! Gratuluję...!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się genialnie kochana :) Apetytu mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy chlebek nie ma sobie równych:)
    Pyszny, a chce mi się prosić o kromeczkę, choć jestem już po śniadanku:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)