niedziela, 2 września 2018

Racuchy na kefirze z jabłkami

Racuchy to mój przysmak z dzieciństwa. Moja mama często robiła te placuszki właśnie na kefirze, rzadziej z dodatkiem drożdży. Uwielbiam zapach, który unosi się w domu podczas ich smażenia :)
 Racuszki można podać na śniadanie lub na podwieczorek. Jeśli lubicie, jabłka przed dodaniem do ciasta można wymieszać z łyżeczką cynamonu.




2 szkl mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml kefiru
2 jajka
2 jabłka
olej do smażenia 
cukier puder do posypania 




Do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać.
Jajka rozbełtać z kefirem, dodać do mąki i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Do ciasta dodać pokrojone w niedużą kostkę jabłka.
Na patelni rozgrzać olej (głębokość ok 0,5cm) i smażyć racuchy z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.


17 komentarzy:

  1. Ale grubaśne! Takie lubię najbardziej :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie racuchy nie trzeba mnie długo namawiać 😊 Pysznie wyglądają 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają muszę zrobic też

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja rodzinka bardzo lubi takie racuchy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Racuszki to również smak mojego dzieciństwa. Moim corciom też często robię Racuszki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sezon jabłkowy w pełni więc warto powrócić do racuchów, Uwielbiam je jeść.Przepis Twój jest trochę inny od mojego i dlatego w najbliższym czasie go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. pamiętam takie racuszki z dzieciństwa są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. mega apetyczne racuszki, aż mi się zachciało :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka, właśnie dzisiaj robiłam podobne :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja właśnie dziś kupiłam jabłuszka z myślą o racuszkach na jutro :)Spróbuję ten przepis z kefirem:) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię takie same tzn. na kefirze, ten przepis jest rewelacyjny.
    U mnie zwykły cukier i zamiast proszku jest soda, ale myślę, że smakują podobnie jak Twoje, bo kluczowy jest tu dodatek kefiru moim zdaniem.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)