niedziela, 16 września 2018

Brownie z malinami

Cudownie czekoladowe, wilgotne brownie w połączeniu z delikatną śmietanką i orzeźwiającymi malinami to deser doskonały. My jesteśmy nim zachwyceni :)



Brownie:
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady
4 jajka w temp. pokojowej
250 g cukru
niepełna szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli
 
Krem:
330 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
śmietan-fix
 
ok 200 g malin
mięta lub melisa do dekoracji
 
 
 
Brownie: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i kakao oraz szczyptę soli. Wymieszać.
Formę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę czekoladową. Brownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
 
Krem: zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.  Wyłożyć na ostudzone brownie. Schłodzić.



7 komentarzy:

  1. Takie ciasto to coś dla mnie. Moje ulubione połączenie smaków 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodkie brownie i kwaskowate malinki, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Załapię się na małą porcyjkę? Wygląda naprawdę przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta już nie ma ale dla Ciebie upiekę jeszcze jedno :))))

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)