środa, 23 września 2020

Ciasto bananowo-kokosowe bez pieczenia

 Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Banany świetnie komponują się smakowo z masą kokosową, galaretką i bitą śmietaną. Jest doskonałą propozycją na pyszny i nieskomplikowany deser do kawy.

 


 

Masa kokosowa:

1 szkl mleka

1 szkl cukru

100 g wiórków kokosowych + łyżka do posypania ciasta

200 g miękkiego masła

 

2 galaretki cytrynowe

4 banany

500 ml śmietanki 30% 

łyżka żelatyny

3 łyżki cukru pudru

kilka kropel aromatu waniliowego

ok 200 g herbatników

1/2 tabliczki białej czekolady




Masa kokosowa: Mleko, cukier i wiórki kokosowe gotować na małym ogniu ok 30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Ostudzić. 

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać po łyżce masy kokosowej.

Dno i boki foremki (21x24cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników, masę kokosową i znów herbatniki. Obrane banany przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na herbatnikach. Zalać tężejącą galaretka cytrynową. Odstawić do lodówki do stężenia.

Masa śmietankowa: żelatynę zalać 1/4 szkl zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Lekko podgrzewać do rozpuszczenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, aromat waniliowy i letnią żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, posypać startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.


14 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)