czwartek, 3 września 2015

Kotleciki jaglano-brokułowe

Pyszne i zdrowe kotleciki nie tylko dla wegetarian. Można je podać na obiad lub kolację. Ich zaletą jest to, że dosyć szybko się je przygotowuje, zwłaszcza jeśli zostanie nam trochę kaszy z obiadu. Świetnie smakują z ulubioną surówką lub sosem jogurtowym. Polecam :)


Kotleciki podałam na półmisku "Julia Gold" od Porcelany Bogucice.




100g kaszy jaglanej
brokuł
1 jajko
sól, pieprz
ząbek czosnku
olej do smażenia
bułka tarta 




Brokuła umyć, podzielić na mniejsze różyczki i ugotować. Ostudzić i rozgnieść widelcem. Kaszę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Do miski przełożyć kaszę, brokuła, dodać jajko, rozgnieciony ząbek czosnku i tyle bułki tartej aby masa dobrze się formowała (ok 2-3 łyżki). Całość doprawić do smaku. Formować zgrabne, okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

2 komentarze:

  1. Kiedyś jadłam podobne kotleciki i zastanawiałam się, z czym one są, teraz już wiem-dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)