niedziela, 6 września 2015

Ogórki do słoików

Trochę późno dodaję przepis ale może ktoś jeszcze się skusi na te pyszne ogóreczki. Będą świetną przekąską. Zaletą jest to, że można wykorzystać duże ogórki, które nie nadają się na korniszony. Przepis moja mama dostała od koleżanki.




3kg ogórków
3 czerwone papryki
25 dag cebuli
15 dag selera

Zalewa 1:
7 szkl wody
3/4szkl soli

Zalewa 2:
5 szkl wody
2 szkl cukru
2 szkl octu
1 torebka gorczycy
1 torebka ziela ang.


Ogórki wyszorować i pokroić w duże kawałki. Papryki umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Zalewa 1: wodę zagotować z solą, ostudzić i zalać ogórki na 3 godziny.

Zalewa 2: Z podanych składników przygotować zalewę. W słoikach układać warstwami ogórki, paprykę, cebulę i selera. Zalać zalewą i mocno zakręcić słoiki. Pasteryzować ok 5-10 minut.

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)