piątek, 5 czerwca 2015

Młoda kapusta z pulpecikami

Uwielbiam młodą kapustę. Zwykle duszę ją ze śmietaną i dużą ilością koperku i szczypioru, tak jak robiła to moja Babcia i Mama. Wczoraj jednak postanowiłam trochę poeksperymentować i ugotowałam taki pyszny obiad z pulpecikami. Danie jest niezwykle delikatne i aromatyczne. Robi się je szybko, a co ważne dla zapracowanych można je spokojnie przygotować wcześniej i odgrzać po powrocie z pracy. Kapustkę polecam podać z młodymi ziemniaczkami, obficie posypanymi koperkiem. Po prostu pycha :)



Pulpety:
400g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
2 jajka
sól
pieprz świeżo mielony
łyżeczka czosnku granulowanego
bułka
3-4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia

Kapusta:
główka młodej kapusty
mała cebulka
2 łyżki oleju
sól
pieprz
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego



Pulpety: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie składniki na pulpety przełożyć do miski i rękoma wyrobić masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można uformować kulki. Pulpeciki usmażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Kapustę posiekać, przełożyć do garnka i podlać ok 1/2l wody. Dodać ziele ang, liście laurowe i dusić do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dodać do kapusty w połowie gotowania. Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej koncentrat pomidorowy, resztę przypraw, wymieszać. Przełożyć pulpeciki i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podawać posypane koperkiem. Dobrze smakuje z młodymi ziemniaczkami lub jako samodzielne danie.


3 komentarze:

  1. wspaniałe danie :) młoda kapusta jest pyyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne, sezonowe danie, chętnie wciągnęłabym porcyjkę.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)