środa, 17 czerwca 2015

Dżem truskawkowy z nutką mięty

Ostatnio otrzymałam od firmy DIAMANT do przetestowania produkty żelujące do konfitur. Na pierwszy rzut poszedł Konfitur-Fix i truskawki, w końcu sezon na te owoce w pełni. Dzięki jego użyciu owoce nie potrzebują długiej obróbki termicznej i zachowują piękny kolor. Dżemy robi się naprawdę szybko. A dodatek liści mięty sprawia, że dżem nabiera fajnego, delikatnego posmaku. Polecam!



1kg truskawek
op. Konfitur-Fix DIAMANT
400g cukru
3 łyżki posiekanej mięty



Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków tak aby pozostawić większe kawałki owoców. Wsypać Konfitur-Fix DIAMANT i cukier, wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotować jeszcze 3-4 minuty od zawrzenia.

Na sam koniec wsypać posiekaną miętę, wymieszać. Gorący dżem przekładać do suchych, wyparzonych wcześniej słoików.

Zakręcić wieczko i ustawić do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia.
Z tych proporcji wyszło mi 4 małe i jeden większy słoiczek.

5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)