Miodownik, ciasto Jadzia lub placek czeski.... kilka nazw a jedno pyszne ciasto. Świetne połączenie miodowych placków, kwaskowatych powideł i masy z kaszki manny pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Tym, którzy obawiają się smalcu od razu mówię, że wcale nie jest wyczuwalny, ale można go zamienić na margarynę do pieczenia.
Do masy polecam kaszkę manną błyskawiczną Cenos.
Ciasto:
750 g mąki pszennej
300 g smalcu
200 g miodu
2 jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa grysikowa:
3 szkl mleka
9 łyżek kaszy manny błyskawicznej
1 szkl cukru
200g masła w temp. pokojowej
Polewa:
60g masła
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny
1 słoik powideł śliwkowych
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
750 g mąki pszennej
300 g smalcu
200 g miodu
2 jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa grysikowa:
3 szkl mleka
9 łyżek kaszy manny błyskawicznej
1 szkl cukru
200g masła w temp. pokojowej
Polewa:
60g masła
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny
1 słoik powideł śliwkowych
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
Ciasto: Mąkę posiekać ze smalcem. Dodać miód, jajka, sodę i proszek do pieczenia. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować 4 cienkie placki wielkości blaszki (24x35cm) Aby ułatwić sobie pracę wycięłam z papieru do pieczenia prostokąty wielkości spodu blaszki i na nim wałkowałam ciasto. Następnie przenosiłam na blaszkę. Ciasto nakłuć widelcem i piec na złoty kolor w 180 stopniach. Ostudzić.
Masa grysikowa: połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym wymieszać kaszkę manną. Gdy mleko się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć i cały czas miksując dodawać kaszkę.
Polewa: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Pozostałe składniki podgrzewać do czasu aż się rozpuszczą i połączą. Żelatynę podgrzać aż się rozpuści i wymieszać z polewą. Ostudzić.
Na pierwsze ciasto nałożyć połowę masy, przykryć drugim ciastem, posmarować powidłami, przykryć trzecim plackiem. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim plackiem. Polać polewą i posypać zmielonymi orzechami.
W tym roku miodownika nie piekłam, ale bardzo lubimy to ciasto.
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekło.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Dziekuję i również życzę wszystkiego dobrego z Nowym rokiem :))
UsuńCiasto zapowiada się znakomicie, ale zupełnie poza moim zasięgiem.... Ta ilość smalcu i kalorii mnie poraża ;)
OdpowiedzUsuńNie dajmy się zwariować od jednego kawałka się nie tyje ;)
Usuńbardzo lubię, a Twój prezentuje się niezwykle elegancko :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńBardzo lubię to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam o każdej porze dnia i nocy :)
OdpowiedzUsuńAż u mnie zapachniało
OdpowiedzUsuńMa tę moc ;)
UsuńAle pysznie wygląda) )
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTrochę inny przepis niż ten co ja znam i mam na blogu, ale musze przyznać, że Twój wygląda bardzo ciekawie i smacznie:)
OdpowiedzUsuńJa myślę, że choć różne przepisy to na pewno ba są pyszne ;)
Usuńi nie czuć tego smalcu po upieczeniu?
UsuńNic a nic ;) smalec jest w ogóle niewyczuwalny ;)
UsuńIle masła do masy grysikowej?
OdpowiedzUsuń1 kostka czyli 200g
UsuńDziękuję
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne, tylko kruche ciasto na smalcu jest bardzo sypkie i niestety się rozpada. Wydaje mi się, że lepszą opcją jest zastąpić smalec masłem.
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda znakomicie 😀
Racja, jest trochę kruche ale jeśli ktoś się tego obawia można dodać pół na pół masła i smalcu lub samego masła;)
Usuń