wtorek, 19 lipca 2016

Mrożona Kawa Latte z lodami i białą czekoladą

Pyszne orzeźwienie w upalny, letni dzień. A do tego wspaniały deser :)




Na jedną porcję:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
ew. 3 kostki lodu
ok pół szklanki ziemnego mleka
gałka lodów waniliowych
kilka kostek białej czekolady
bita śmietana


Kawę zalać do połowy filiżanki gorącą wodą, ostudzić. Aby szybciej się ochłodziła wrzuciłam do niej 3 kostki lodu.
Czekoladę rozpuścić w mikrofali i polać wewnętrzne ścianki szklanki, w której podamy kawę. Do szklanki wrzucamy kulkę lodów, wlewamy mleko i delikatnie, po lodach wlewamy zimną kawę- odzieli się nam kawa od mleka i powstaną dwie warstwy :)
Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy kawą rozpuszczalną lub słodkim kakao.




14 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)