wtorek, 12 lipca 2016

Tartaletki bez pieczenia z malinami

Dziecinnie proste deserki na wspaniałym kruchym, czekoladowym spodzie. Delikatna bita śmietanka i soczyste malinki są dopełnieniem całości.
Deserki z niewielką moją pomocą wykonała córcia ;)







Spód: 
150 g herbatników
80 g masła 
2/3 tabliczki mlecznej czekolady z bakaliami


Krem: 

500 ml śmietanki 30%
cukier do smaku
ok 200 g świeżych malin


Dekoracja:

kilka kostek białej czekolady
listki mięty





Wykonanie: Herbatniki drobno pokruszyć, masło z mleczną czekoladą rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Wylepić nimi foremki na mini tarty (aby spody tartaletek łatwiej wyciągnąć z foremki można je wyłożyć folią). Schłodzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, słodząc do smaku. Herbatnikowe spody wyjąć z foremek, nałożyć ubitą kremówkę i maliny. Tartaletki posypać startą białą czekoladą i udekorować miętą. Smacznego :)


16 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)