Koniecznie wypróbujcie to ciasto dopóki dostępne są jeszcze wiśnie. Jest wspaniałe! Kruche ciasto w połączeniu z kwaskowatymi wiśniami, do tego gałka lodów i czego chcieć więcej? ;)))
My nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepłe ;) Polecam :)
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
230 g margaryny lub masła
6 łyżek zimnej wody
szczypta soli
4 łyżki cukru
Nadzienie:
500 g wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania
Ciasto: mąkę, cukier i szczyptę soli posiekać z margaryną. Wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Nadzienie: Wiśnie umyć, wydrylować i odsączyć nadmiar soku. Wymieszać z mąką ziemniaczana i cukrem.
Tortownicę (26 cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Połową ciasta wylepić dno i boki na 2 cm wysokości tortownicy, nakłuć widelcem i posypać łyżką bułki tartej. Wyłożyć wiśnie. na wierzchu rozsypać poskubane pozostałe ciasto.
Piec ok 40 minut w 170 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
ależ pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne, domowe kruche ciasto z wisniami, dla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńPyszna propozycja 😍😍😍
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNiebo w gębie, uwielbiam takie proste ciasta :)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńWygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńDzieki :)
Usuń