czwartek, 7 lipca 2016

Medaliony z indyka w sosie curry

Smaczny i lekki obiad. Dodatkową zaletą jest to, że sosik można przygotować dzień wcześniej a po powrocie z pracy ugotować tylko ryż ;)




700 g medalionów z indyka
sól, pieprz
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
3 łyżki oleju
cebula
czerwona papryka
1/2 puszki groszku konserwowego
200 ml śmietanki 30%



Medaliony umyć, osuszyć i odciąć błonki. Przekroić wzdłuż na paski. Oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym , curry i papryka słodką. Wymieszać aby przyprawy dobrze pokryły mięso. W rondlu rozgrzać olej, smażyć mięso do zarumienienia, dodać posiekaną cebulkę. Gry ta się zrumieni wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażyć. Wlać śmietankę i dusić do miękkości ok pół godziny. Groszek dodać na samym końcu, gdy mięso będzie już miękkie. podawać z ryżem.



6 komentarzy:

  1. Asiu wspaniałe danie, bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Joasiu, często u mnie gości mięso z indyka. A przyprawa curry należy do mich ulubionych.
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)