Na 3 baranki:
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
op. drożdży instant
4 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
szkl ciepłego mleka
60g masła
Kruszonka:
25g masła
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
3 rodzynki na oczy
jajko do posmarowania
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
op. drożdży instant
4 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
szkl ciepłego mleka
60g masła
Kruszonka:
25g masła
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
3 rodzynki na oczy
jajko do posmarowania
Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w misie miksera. Dodać jajka i rozpuszczone z ciepłym mlekiem masło. Hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszać ok 10 minut aż ciasto przestanie się kleić. Można też wyrobić ciasto rękami. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wyrobić, w razie potrzeby podsypać mąką. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Odrywać z ciasta niewielkie kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i lepić kuleczki. Układać jedną obok drugiej tak aby uformować tułów baranka. Z większych kawałków uformować głowę, ogon i uszy. Ulepić 3 takie baranki, posmarować rozbełtanym jajkiem.
Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Kruszonka posypać tułów baranków. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić. Z rodzynków zrobić barankom oczy.
![Wielkanocne Smaki - edycja V](http://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/11/53embed_6ud4kafe45okRVpzCy6AVeoqisFnxwzz.jpg)
![Wielkanocne Wypieki](http://zmiksowani.pl/image/miks/533933aed4597589e87a67cb09dbae26_v2.jpg)
jaki uroczy! :)
OdpowiedzUsuńPani Joanno, ten baranek jest wprost uroczy. Moje maleństwo byłoby niewątpliwie zachwycone takim wypiekiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Zapraszam do mnie w wolnej chwili
haha ale fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńświetny, mam pytanie, ile gramów ma opakowanie drożdży, bo ja mam mam opakowanie 125g, bardzo dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam :)Grażyna
OdpowiedzUsuńU mnie opakowanie drożdży instant ma 7g. Pozdrawiam :)
Usuń