czwartek, 26 marca 2015

Pascha waniliowa z kandyzowanymi owocami

Większość osób bez tego deseru nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. U mnie w domu nigdy nie było takiej tradycji aby przygotowywać ten przysmak. To moja pierwsza w życiu pascha i na pewno nie ostatnia! Deserek jest pyszny, delikatny, słodki i najeżony bakaliami. Czyli tak
jak lubię :)



600g twarogu
2 żółtka
100g masła
100g cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
125ml śmietanki 30%
150g kolorowej skórki kandyzowanej

listki melisy do dekoracji

Twaróg zmielić 2-3 razy. Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i wanilią na puch, cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać po łyżce zmielonego twarogu. Gdy masa będzie już gładka, wlać śmietankę i ubijać na dużych obrotach aż masa stanie się puszysta. Wsypać 100g kandyzowanej skórki, wymieszać.

Miseczkę, lub tak jak u mnie większe filiżanki, wyścielić gazą tak aby wystawała poza brzegi, przełożyć masę twarogową, wyrównać wierzch i nakryć gazą. Paschy obciążyć np. spodkami i wstawić na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki przełożyć na talerzyki i delikatnie usunąć gazę. Udekorować pozostałą skórką kandyzowaną i listkami melisy.


Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda :)
    Też się zakochałam w tym deserze :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)