Ciasto:
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
20 dag cukru pudru
cukier waniliowy
1 cytryna
25 dag masła
Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobina wody
barwnik spożywczy żółty
Zielone wiórki kokosowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
20 dag cukru pudru
cukier waniliowy
1 cytryna
25 dag masła
Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobina wody
barwnik spożywczy żółty
Zielone wiórki kokosowe
Miękkie masło miksujemy do białości. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, cukier waniliowy, cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Masę mieszamy z mąką i pianą ubitą z białek. Ciasto przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok 50-60min godz w 170st C. Studzimy.
Składniki na lukier ucieramy pałką i dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy, polewamy babkę i posypujemy wiórkami.
ślicznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda z tym żółciutkim lukrem :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w akcji kulinarnej z nagrodami :)
OdpowiedzUsuńhttp://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/babki-wielkanocne-akcja-kulinarna-z.html
Joasiu !
OdpowiedzUsuńPięknie, dekoracyjnie, smacznie, wiosennie już u Ciebie ;) babka cudeńko ;)
Pozdrawiam cieplutko :)
Dziękuję za przepis, już wiem co upiekę na nadchodzące święta :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
Usuń