środa, 18 marca 2015

Babka cytrynowa

Niezwykle delikatna, wilgotna i pachnąca orzeźwiającymi cytrynami. Tę babkę zawsze piekła moja mama na Święta. Polana żółtym lukrem pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole. Gwarantuję, że wszystkim posmakuje, u mnie znika ze stołu jako pierwsza. Polecam ją zwłaszcza początkującym kucharkom, nie może się nie udać!





Ciasto:
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
20 dag cukru pudru
cukier waniliowy
1 cytryna
25 dag masła

Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobina wody
barwnik spożywczy żółty

Zielone wiórki kokosowe 



Miękkie masło miksujemy do białości. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, cukier waniliowy, cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Masę mieszamy z mąką i pianą ubitą z białek. Ciasto przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok 50-60min godz w 170st C. Studzimy.

Składniki na lukier ucieramy pałką i dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy, polewamy babkę i posypujemy wiórkami.


Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

7 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda z tym żółciutkim lukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w akcji kulinarnej z nagrodami :)
    http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/babki-wielkanocne-akcja-kulinarna-z.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu !
    Pięknie, dekoracyjnie, smacznie, wiosennie już u Ciebie ;) babka cudeńko ;)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis, już wiem co upiekę na nadchodzące święta :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)