niedziela, 15 marca 2015

Torcik jabłkowo-kajmakowy

Lubię takie lekkie i orzeźwiające ciasta. Połączenie słodkiego kajmaku i cytrynowej galaretki jest w tym przypadku doskonałe. A do tego lekka i delikatna śmietanka.... mmmm :)))) Czego chcieć więcej do niedzielnej kawki? ;)
Wy też lubicie takie ciasta?




Spód:
200g herbatników
300g masy kajmakowej

Warstwa jabłkowa:
720g prażonych jabłek (ja użyłam gotowych)
2 galaretki cytrynowe

Warstwa śmietankowa:
500ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy

3 łyżki płatków migdałowych






Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka i krusząc wałkiem do ciasta. Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy o śr. 21cm.

Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wylać na spód z herbatników. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała.

Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietanfixy. Wyłożyć równą warstwę na jabłka. Torcik posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Schłodzić, przed podaniem udekorować listkami melisy.

4 komentarze:

  1. Obłędnie wygląda ten torcik jabłkowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię, i to bardzo :) Cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny torcik :) Pięknie wygląda! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczny, owocowy i kolorowy torcik :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)