Te pyszne słodkie bułeczki są doskonałe na śniadanie lub słodki podwieczorek do szklanki mleka. U mnie znikały jeszcze ciepłe... jakieś małe łapki sięgały po nie :)))
Chociaż wydają się pracochłonne to polecam z całego serca. Przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej zajada :)
A przy okazji wypróbowałam swoją nowiutką lustrzankę. Jeszcze się poznajemy ;) ale myślę, że niebawem zdjęcia będą jeszcze lepsze :)
Ciasto:
500g mąki pszennej
op. drożdży instant
szczypta soli
jajko
szkl mleka
60g masła
3 łyżki miodu
Nadzienie:
budyń przygotowany wg przepisu na opakowaniu
słoiczek konfitury morelowej
Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
woda
500g mąki pszennej
op. drożdży instant
szczypta soli
jajko
szkl mleka
60g masła
3 łyżki miodu
Nadzienie:
budyń przygotowany wg przepisu na opakowaniu
słoiczek konfitury morelowej
Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
woda
Ciasto: Suche składniki wymieszać w dużej misce. W rondelku podgrzewać mleko z masłem i miodem, do rozpuszczenia się składników. Do miski z mąką wbić jajko i wlać ciepłe (nie gorące!!!) mleko. Wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zagniatać ok 10-15 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto będzie rosło przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 30x60cm. Cienko posmarować budyniem (zużyłam ok 1/3 gotowego budyniu, resztę zjadła Oliwka ;), zostawiając ok 2cm przy szerszej stronie. Konfiturę nałożyć łyżeczką na budyń. Zwinąć rulon. Odkrawać plastry szerokości ok 2 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 10min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Drożdżówki piec ok 15 minut, do zarumienienia.
Lukier: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i tyle wody aby otrzymać gęsty lukier. Polać jeszcze ciepłe drożdżówki.
Wyglądają pysznie! muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
Pięknie wyglądają i zapewne wybornie smakują , pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA ja chciałabym się dowiedzieć czy wychodzi z tego dużo drożdżówek? :)
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu wychodzi kilkanaście drożdżówek.
Usuń