0,5kg schabu
30 dag kiełbasy
2 cebule
papryka czerwona
4 ogórki kiszone
30 dag pieczarek
sól, pieprz
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
po kilka liści laurowych i ziarenek ziela ang.
olej do smażenia
2 szkl bulionu drobiowego
30 dag kiełbasy
2 cebule
papryka czerwona
4 ogórki kiszone
30 dag pieczarek
sól, pieprz
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
po kilka liści laurowych i ziarenek ziela ang.
olej do smażenia
2 szkl bulionu drobiowego
W większym garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Schab umyć , osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem usmażyć na mocno rumiany kolor na oleju. Przełożyć do miseczki i na tym samym tłuszczu usmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Przełożyć do mięsa. W tym samym rondlu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka (w razie potrzeby dolać łyżkę oleju) i pieczarki pokrojone w plastry. Dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Następnie przełożyć do garnka usmażone mięso i kiełbasę. Całość podlać 2 szkl gorącego bulionu, wrzucić liście laurowe i ziele ang. Całość dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie (ok godzinę). Dodajemy ogórki pokrojone w półplasterki, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą. Na koniec dolewamy koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszaną z 1/2 szkl wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
z jakiego to jest regionu?chyba jadłam gdzieś koło Zamościa, bardzo dobre
OdpowiedzUsuńPełna nazwa to forszmak lubelski, to potrawa z okolic Lublina ;)
UsuńJuż czujemy ten smak:)-to coś dla nas-pyszota! aż żal ,że nie możemy się poczęstować:)
OdpowiedzUsuńTeż sobie takie danie zrobimy:) pozdrawiamy!
Wypróbujcie koniecznie, na pewno Wam posmakuje :)
UsuńWygląda apetycznie! :) Nigdy nie jadłam forszmaku, więc na pewno wypróbuję twój przepis!
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTak to z Lubelszczyzny potrawa bardzo smaczna i sycąca polecam
OdpowiedzUsuń