Na ten przepis natknęłam się jakiś czas temu w internecie. Od razu wiedziałam, że upiekę to ciasto, gdyż zawiera wszystko co lubię: sernik, makowiec, ciasto drożdżowe i oczywiście duuużo kruszonki :)
Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienie, wymaga jedynie poświęcenia mu czasu ;)
Rodzinka wcinała aż miło. Kołocz najlepiej smakuje z kubkiem mleka lub filiżanką kawy.
Ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
40g cukru
7 g drożdży instant
2 jajka
130 ml mleka
75 g masła
Masa makowa:
200 g mielonego maku
łyżka masła
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru
1 białko
1/2 szkl bakalii (posiekane orzechy, skórka kandyzowana)
Masa serowa:
300 g białego sera
1 żółtko
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
Kruszonka:
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru pudru
Masa makowa: Mak zalać ok szkl. wrzącej wody. Podgrzewać aż woda całkiem wyparuje. Dodać masło, miód, cukier i bakalie, wymieszać. Gdy masa ostygnie wymieszać z białkiem.
Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Kruszonka: wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć w palcach.
Ciasto: Mleko podgrzać z masłem do połączenia. Przestudzić, ma być ciepłe, nie gorące. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać jajka i ciepłe mleko, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Formę (24x36cm) nasmarować tłuszczem. Ciasto rozprowadzić/rozwałkować na spodzie foremki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto nakładać na przemian pasami masę makową i serową. Całość posypać kruszonką. Kołocz piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.
Czy mak należy zmielić?
OdpowiedzUsuńW przepisie użyłam suchego zmielonego maku. Można też zwykły mak zmielić po uprażeniu.
UsuńPierwszy raz słyszę o takim cieście, ale z chęcią wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, od razu święta mi się przypomniały :D
OdpowiedzUsuńChoć teraz szukam przepisów na ciasta z owocami, to na kolację zjadłabym Twoje ciacho z kubkiem kawy zbożowej!
OdpowiedzUsuńWiadomo,że drożdżowe to zawsze najlepsze ciasto:) ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMimo że ja ze śląska to nie cierpię.
OdpowiedzUsuńSmaczne wygląda, idealne do kawki na uroczystości rodzinne😊🍰
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Asieńko pięknie🤗🧡🌼
wygląda apetycznie i pewnie takie jest
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Też lubię połączenie sera i maku, a z kruszonką to już w ogóle poezja ;)
OdpowiedzUsuń