wtorek, 17 maja 2022

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Niezwykle puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Gdy jest jeszcze ciepłe, ma przyjemnie chrupiącą skórkę i jest lekkie jak chmurka :) Przechowujcie w szczelnym pojemniku, długo zachowa świeżość. 

 Pamiętajcie, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku może wyjść zakalec ;)



 200 g masła

1 szkl cukru

3 jajka

165 g gęstego jogurtu naturalnego

260 g mąki pszennej + 2 łyżki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli


4 łodygi rabarbaru

cukier puder do posypania




Masło, jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej aby nie wyszedł zakalec.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami mąki.

Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy maślanej dodać połowę mąki, krótko zmiksować. Następnie połowę jogurtu, zmiksować. Czynność powtórzyć. Do ciasta dodać rabarbar i delikatnie wymieszać. Keksówkę lub tortownicę posmarować tłuszczem, posypać mąką i wylać ciasto. Piec ok 50-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.



11 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. I mnie ostatnio zdarza się piec ciasta z dodatkiem jogurtu, maślanki, kefiru z owocami🍓
    Są wilgotne i smaczne, a z rabarbarem szczególnie😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie o jogurtowym myślę, bo mam otworzoną.... maślankę. Myślę, że też się nada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię wszelkie pieczone wyroby jogurtowe/kefirowe/maślankowe. Ostatnio piekłam sodziaki aka proziaki. Rabarbar też bardzo lubię, więc połącznie według mnie jak najbardziej trafione i z chęcią wypróbuję na niedzielę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. jogurtowe ciasta są bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Koniecznie musze wypróbować! W końcu kiedym, jak nie teraz?! Sezon na rabarbar w pełni!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)