wtorek, 5 stycznia 2021

Orzechowiec/ Miodownik z orzechami

 Przepyszne miodowe placki przełożone powidłami i kremem budyniowym, zwieńczone chrupiącymi orzechami to doskonała propozycja nie tylko na świąteczny deser. Ciasto można upiec dużo wcześniej i przełożyć 3 dni przed podaniem. Gdy kruche placki nawilgną od masy i powideł będzie jeszcze smaczniejsze.



Ciasto miodowe:

500g mąki pszennej

2 jajka+żółtko

200 g cukru

2 łyżki miodu

200g margaryny

2 płaskie łyżeczki sody

2 łyżki mleka


Krem budyniowy:

kostka masła

1 budyń waniliowy bez cukru

4 łyżki cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Polewa orzechowa:

300 g posiekanych orzechów włoskich

100 g cukru

2 łyżki miodu

100 g margaryny


słoik powideł śliwkowych




Ciasto miodowe: Mąkę posiekać z margaryną. Dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, schłodzić przez godzinę w lodówce.. Ciasto podzielić na 3 części i  rozwałkować na wielkość formy 20x30 cm. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 10 minut, do zarumienienia. Jedno ciasto upiec z orzechami.

Polewa orzechowa: Margarynę, miód i cukier rozpuścić w garnuszku. Dodać orzechy i chwilę podgrzewać. Wyłożyć na jeden placek miodowy i upiec.

Krem: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu i ekstrakt waniliowy. 

Składanie: Placek miodowy posmarować połową kremu. Drugie ciasto miodowe posmarować powidłami i ułożyć na poprzednim smarowaniem do spodu. wyłożyć pozostały krem. Ciasto z orzechami posmarować od spodu powidłami i ułożyć smarowaniem do dołu. Orzechowca przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje po 3 dniach.


10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)