piątek, 27 maja 2022

Puszyste cynamonki z kruszonką

 Puszyste, mięciutkie, pachnące cynamonem i obsypane maślaną kruszonką... Idealne drożdżówki nie tylko do kawy ale również na piknik czy wycieczkę za miasto :)




Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
kilka kropel aromatu waniliowego
250 ml ciepłego mleka
5 łyżek cukru
jajko
60 g miękkiego masła
szczypta soli

Nadzienie:
3-4 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki cynamonu
4 łyżki cukru trzcinowego

Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła

jajko do posmarowania bułeczek





Ciasto: wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać jajko, ciepłe mleko i bardzo miękkie masło (ja dałam na wpół rozpuszczone) i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na ok godzinę aż podwoi objętość.

Kruszonka: wszystkie składniki rozgnieść widelcem a następnie rozetrzeć w palcach. Można schłodzić.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt ok 50x30 cm. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na ok 12 plastrów. 
Dowolną foremkę posmarować tłuszczem i ułożyć dosyć luźno plastry ciasta. Ja swoje drożdżówki ułożyłam w tortownicy (zmieściło się 9) dosyć blisko siebie, więc urosły bardzo wysokie. Można użyć dużej blaszki, wtedy zmieszczą się wszystkie drożdżówki.
Cynamonki przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut w ciepłe miejsce.
Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok 20-30 minut w 180 stopniach. 


4 komentarze:

  1. Dawno nie piekłam nic cynamonowego, a mam go w szafce sporo! Pyszne do kubka kakao!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, taką cynamonkę bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z cynamonem, przypominają mi dzieciństwo😊
    Smacznie pozdrawiam Asieńko ☕😃🧡

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)