Przepis na ten chleb dostałam od koleżanki z pracy. W środku mięciutki i wilgotny, z chrupiącą skórką. Cudownie pachnie i długo zachowuje świeżość. Jest to jeden z najlepszych chlebów jakie jadłam a przy tym banalnie prosty do zrobienia.
Prościej już chyba się nie da :) Poradzi sobie z nim każdy początkujący piekarz ;)
Poniżej podaję Wam przepis podstawowy ale każdy może dołożyć do ciasta swoje ulubione dodatki jak np. płatki owsiane, różnego rodzaju ziarna lub pomieszać rodzaje mąki. Chleb można też posypać makiem, czarnuszką czy płatkami owsianymi.
1 kg mąki pszennej np. chlebowej
40g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
750ml ciepłej wody
W dużej misce wymieszać drożdże z ciepłą wodą (ja dodałam jeszcze łyżeczkę cukru, ciasto rosło jak szalone). Dodać mąkę i sól, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto na chleb będzie mocno kleiste ale tak ma być. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść. Dwie foremki (10x34cm) posmarować odrobiną oleju i posypać mąką. Przełożyć ciasto. Chlebki wyrównać mocno zwilżonymi dłońmi. Przykryć i odstawić jeszcze na ok 15-20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chlebki piec ok 40 minut do zarumienienia. Chlebki wyjąć z piekarnika i z foremek. Studzić na kratce. Jeśli nie chcecie bardzo chrupiącej skórki, chleb można przykryć czystą, zwilżoną ściereczką kuchenną i tak zostawić do wystudzenia.
Faktycznie, szybki w wykonaniu!
OdpowiedzUsuńSuper chlebek, takie szybkie wykonanie na pewno skusi nie jedną osobę aby go upiec :)
OdpowiedzUsuńTakie chlebki są najlepsze!
OdpowiedzUsuńTakie proste przepisy są świetne :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny, robiłam
OdpowiedzUsuńChlebki piekę, a owszem i przeróżne, najchętniej te na zakwasie😃🍞
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam Asieńko 🧡😊
Wygląda naprawdę rewelacyjnie. ;)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńPrzepis w sam raz dla mnie. Bardzo szybko i łatwo się robi a chlebki wyszły przepyszne. Dziękuję Magda
OdpowiedzUsuńWłaśnie będę piekła ten chlebek;)
OdpowiedzUsuńJaką najlepiej mąkę używać?
OdpowiedzUsuńTyp 650. Można też zamienić ok 200g na mąkę graham
UsuńDzięki za przepis będę zaraz piekła
OdpowiedzUsuń😊
UsuńChlebek pieczecie z termoobiegiem czy bez,?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu, grzanie góra dół
UsuńŚwietny przepis Asiu dziękuję bardzo
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńDziękuję za przepisy.Właśnie piekę.
OdpowiedzUsuńSuper 😍
UsuńChlebek w piekarniku. Naprawdę łatwy przepis. Dziękuję
OdpowiedzUsuńSmacznego 😊
UsuńCzy mozna zrobic chleb w ten sam sposob, tylko ze z maki zytniej typ 2000
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc to nigdy nie robiłam. Używam mąki pszennej typ 650 i czasem zamieniam ok 200g-300g na graham .
UsuńNa ktorym poziomie piekarnika należy go pięć?
OdpowiedzUsuńJa piekę na najniższym.
Usuń