środa, 7 listopada 2018

Babka Caffe Latte

Bardzo efektowna, pyszna i do tego taka łatwa do zrobienia!
Moja rodzinka najbardziej lubi właśnie takie proste wypieki. Ciasto zniknęło w jeden dzień, tak bardzo wszystkim posmakowało.
Pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, będziecie mieć pewność, że babka na pewno się uda :)




250 g masła
3/4 szkl cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
75 ml mleka
4 jajka
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki kakao

cukier puder do posypania




Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Masło zmiksować z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do miksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko. Utartą masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać kawę, do drugiej kakao.
Foremkę (8x27cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto kakaowe, kawowe a na górę waniliowe. Ciasto naciąć nożem przez środek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 50 minut, do tzw suchego patyczka.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


19 komentarzy:

  1. też ją piekłam; bardzo smaczna no i fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas też takie wypieki znikają najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczka idealna do kawki, którą akurat piję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak są kawowe smaki to biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja wlasnie sie zabieram za ukrecanie tej oto babeczki �� i mam pytanie... czy w Twoich przepisach masz jakies slodkosci na mace ryzowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katia o jak babczka? Udała się? Niestety nie mam przepisów mąką ryżową...

      Usuń
  6. Kawowe babki uwielbiam, chociaż nie pijam kawy odwrotnie do męża który kawę pija i za kawowymi wypiekami nie przepada ;) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak bywa :) a kawa w babce jest delikatnie wyczuwalna :)

      Usuń
  7. Prosty przepis, a jaka efektowna babka! Przeapetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tylko czemu u mnie ciasto opadło,czemu?:( Zakalec jak nic. Czy może powodem było,że zamiast masła użyłam margaryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy margaryna, mleko i jajka były w temp.pokojowej? To podstawowy warunek aby ciasto się udało.

      Usuń
  9. chyba tak (wyjęte ok dwóch godzin wcześniej)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)