piątek, 14 stycznia 2022

Łatwy chleb na świeżych drożdżach

 Przepis na ten chleb dostałam od koleżanki z pracy. W środku mięciutki i wilgotny, z chrupiącą skórką. Cudownie pachnie i długo zachowuje świeżość. Jest to jeden z najlepszych chlebów jakie jadłam a przy tym banalnie prosty do zrobienia. 

Prościej już chyba się nie da :) Poradzi sobie z nim każdy początkujący piekarz ;)

Poniżej podaję Wam przepis podstawowy ale każdy może dołożyć do ciasta swoje ulubione dodatki jak np. płatki owsiane, różnego rodzaju ziarna lub pomieszać rodzaje mąki. Chleb można też posypać makiem, czarnuszką czy płatkami owsianymi. 




1 kg mąki pszennej np. chlebowej

40g świeżych drożdży

1 łyżka soli

1 łyżka cukru 

750ml ciepłej wody



W dużej misce wymieszać drożdże z ciepłą wodą (ja dodałam jeszcze łyżeczkę cukru, ciasto rosło jak szalone). Dodać mąkę i sól, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto na chleb będzie mocno kleiste ale tak ma być. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść. Dwie foremki (10x34cm) posmarować odrobiną oleju i posypać mąką. Przełożyć ciasto. Chlebki wyrównać mocno zwilżonymi dłońmi. Przykryć i odstawić jeszcze na ok 15-20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chlebki piec ok 40 minut do zarumienienia. Chlebki wyjąć z piekarnika i z foremek. Studzić na kratce. Jeśli nie chcecie bardzo chrupiącej skórki, chleb można przykryć czystą, zwilżoną ściereczką kuchenną i tak zostawić do wystudzenia.


26 komentarzy:

  1. Super chlebek, takie szybkie wykonanie na pewno skusi nie jedną osobę aby go upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste przepisy są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny, robiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebki piekę, a owszem i przeróżne, najchętniej te na zakwasie😃🍞
    Smacznie pozdrawiam Asieńko 🧡😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis w sam raz dla mnie. Bardzo szybko i łatwo się robi a chlebki wyszły przepyszne. Dziękuję Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie będę piekła ten chlebek;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaką najlepiej mąkę używać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Typ 650. Można też zamienić ok 200g na mąkę graham

      Usuń
  8. Dzięki za przepis będę zaraz piekła

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek pieczecie z termoobiegiem czy bez,?

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis Asiu dziękuję bardzo

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za przepisy.Właśnie piekę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek w piekarniku. Naprawdę łatwy przepis. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mozna zrobic chleb w ten sam sposob, tylko ze z maki zytniej typ 2000

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to nigdy nie robiłam. Używam mąki pszennej typ 650 i czasem zamieniam ok 200g-300g na graham .

      Usuń
  14. Na ktorym poziomie piekarnika należy go pięć?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)