wtorek, 12 kwietnia 2016

Pstrąg łososiowy z sosem koperkowym

Tak przygotowana ryba będzie równie dobrze smakowała jako danie obiadowe lub jako przystawka na zimno. Polecam, smakuje rewelacyjnie :)




300 g pstrąga łososiowego
przyprawa do ryb w młynku do smaku
łyżka soku z limonki
świeżo zmielony pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia

Sos koperkowy:
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
odrobina soli i pieprzu do smaku




Rybę umyć i osuszyć. Pokroić na ok 4-5 pasków, usunąć ości. Skropić sokiem z limonki i oprószyć przyprawą do ryb oraz pieprzem. odstawić na pół godziny.

Sos: majonez wymieszać ze śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce.

Na patelni rozgrzać olej ułożyć kawałki ryby skórą do spodu. Smażyć kilka minut z jednej a później z drugiej strony.

8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)