środa, 13 kwietnia 2016

Torcik jogurtowo-jagodowy

Uwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się  przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale również o innej porze roku przyjemnie jest poczuć trochę lata i zaserwować sobie i rodzinie taki pyszny jagodowy torcik, który nie wymaga wiele czasu a tym bardziej umiejętności kulinarnych.
Kiedy jeszcze nie potrafiłam piec takie torciki na zimno były dla mnie zbawieniem gdy chciałam przygotować do kawy coś pysznego :)






1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
600 ml jogurtu naturalnego
2 szkl jagód (mogą być mrożone)
3 łyżki żelatyny
2 galaretki jagodowe lub owoce leśne
cukier puder do smaku

wiórki kokosowe i cukrowe serduszka do dekoracji





Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Jagody zmiksować z jogurtem. Jeśli używacie mrożonych jagód można je wcześniej trochę podgrzać w rondelku lub mikrofali albo wyjąć wcześniej aby się trochę rozmroziły. Odlać 2/3 szkl galaretki, resztę wlać do masy jogurtowej, wymieszać.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, gdy napęcznieje podgrzać na małym ogniu i rozpuścić. Miksując masę jogurtową wlewać lekko ciepłą żelatynę. Masę dosłodzić do smaku wg uznania cukrem pudrem.

Jeśli jogurty, galaretka i jagody będą mocno schłodzone wtedy masa zacznie szybko tężeć. Lepiej aby te produkty były w temp. pokojowej, masę można później przed wylaniem na biszkopty lekko schłodzić w lodówce aby przyspieszyć jej tężenie.

Dno tortownicy (26cm) wyłożyć biszkoptami. Na początku łyżką wyłożyć część masy jagodowej, wstawić do lodówki aby stężała. W ten sposób unikniemy wypłynięcia biszkoptów. Wylać resztę masy jagodowej a gdy ta stężeje wylać odłożona wcześniej galaretkę. Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi i cukrowymi serduszkami.


17 komentarzy:

  1. lubię takie przepisy :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Ja najbardziej lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i pysznie się prezentuje. U mnie dzisiaj też sernik na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ on pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, ciasto prezentuje się fantastycznie, ale czy zamiast jagód można użyć np, truskawek?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.2 szklanki jagod,to ile mniej wiecej bedzie tego wagowo? Mam mrozone jagody i sa pozlepiane i ciezko odmierzyc szklanka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok 30 dag. Zresztą nie musisz sztywno trzymać się przepisu ;) jak dasz ich więcej to torcik będzie miał bardziej intensywny kolor, jeśli mniej- będzie jaśniejszy ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)