poniedziałek, 28 września 2015

Sałatka z pomidorów

Ta sałatka kojarzy mi się z wakacjami u Babci na wsi. Często zrywałyśmy świeżutkie pomidorki w babcinym ogródku aby później rozkoszować się pyszną sałatką podczas obiadu. Babcia zamiast jogurtu dodawała gęstą wiejską śmietanę. Moja wersja jest bardziej odchudzona ;) 
Oczywiście najlepiej nadają się do niej pomidory dojrzewające w słońcu, te kupione zimą nie mają już tego smaku. Ale jeśli znajdziecie aromatyczne pomidorki to koniecznie ją wypróbujcie!

Miseczka "Agawa Platin" z Porcelany Bogucice.


5 pomidorów
dymka ze szczypiorem
sól, świeżo zmielony pieprz
mały jogurt naturalny




Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Dymkę i szczypior posiekać i posypać pomidorki. Udekorować kleksem jogurtu naturalnego. Podawać najlepiej zaraz po przygotowaniu.

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)