wtorek, 21 stycznia 2014

Rogaliki drożdżowe z nutellą

Dzisiaj obchodzimy Dzień Babci, jutro Dzień Dziadka. Z tej okazji chciałabym wszystkim Babciom i Dziadkom życzyć dużo zdrowia i energii oraz wspaniałych wnuków. A do popołudniowej herbatki zapraszam na pyszne rogaliki z nutellą. Myślę, że posmakują zarówno naszym Babciom i Dziadkom jak i wszystkim wnuczkom :)



1 szkl mleka
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
50 dag mąki
szczypta soli
75g masła
1 jajko

nutella

1 żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na cienkie koło, pokroić na 8 trójkątów. Na każdy położyć łyżeczkę nutelli i zwinąć rogalik zaczynając od szerszej strony.



Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem i piec ok 15 minut w 170 stopniach do zarumienienia.
Rogaliki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

 


11 komentarzy:

  1. Wspaniałe ,środek kuszący...

    OdpowiedzUsuń
  2. wyśmienite rogaliki :-)
    zapraszam również na mojego bloga :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne masz te rogaliki, jak malowane

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo i polecam je z całego serca. Są tak smaczne, ze jeszcze ciepłe znikały z talerza ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też takie piekę, tylko o nich zapomniałam. Muszę upiec dla wnusia jak przyjedzie na ferie. Dziękuję za przypomnienie- a ciepłe są najlepsze.
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie upiec takie rogaliki. Wnuczek na pewno się ucieszy :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Ja też wczoraj produkowałam rogale;):) Twoje wyglądają pyyyysznie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Joasiu ;)
    Smaczne, aromatyczne i apetycznie wyglądają :)
    Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Morgana :) Dziękuję pięknie i również pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga ;) dawno Cię u siebie nie gościłam.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)