sobota, 22 września 2018

Francuska tarta z serem i gruszkami

Moje ulubione połączenie smaków: kruchutkie ciasto francuskie, serowo-budyniowe nadzienie i owoce. Całość posypana chrupiącymi migdałami. To doskonały jesienny deser do kawy. 
Tartę zrobicie w pół godziny, dlatego warto mieć w lodówce zapas ciasta francuskiego i przygotować ją gdy przyjdzie nam nagła ochota na coś słodkiego ;)



220 g ciasta francuskiego
3 gruszki 
garść płatków migdałowych

Masa serowa:
400 g serka kremowego naturalnego
2 jajka
budyń waniliowy
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru

cukier puder do posypania tarty



Formę na tartę (śr. 26cm) wykładamy ciastem. Ciasto przycinamy równo z brzegiem foremki.
W misce rozbełtać jajka, dodać serek, budyń, cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Masę serową wylać na spód tarty. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na pół a następnie w wachlarzyk. Ułożyć na masie serowej.  Posypać migdałami.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 30 minut, do zarumienienia.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.





16 komentarzy:

  1. Tarty bardzo lubię :) Pysznie wygląda i na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na szybkie ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę zapytać czy serek kremowy to ser twarogowy kilka razy zmielony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to tzw serek z wiaderka. Może być też serek homogenizowany waniliowy. Wtedy nie dodajemy cukru ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie szybkie, owocowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale bym jadła ojeju:D mega pysznie to wygląda:) obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta tarta prezentuje się po prostu fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Asieńko!
    Tarta wygląda bardzo apetycznie i wytwornie, mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)